Kilpailun I-vaihe ”Antikythera”

Antikytheran
mekanismi

Antikytheran mekanismi (ant-i-kith-ə-rə) on muinainen analoginen tietokone, joka on suunniteltu ennustamaan astronomisia sijainteja ja auringonpimennyksiä kalenteri- ja astrologisiin tarkoituksiin. Instrumentti on valmistettu vuosien 150-100 eaa välillä.

Moderni venesatama klassisessa
maisemassa

Ehdotuksemme Antikythera yhdistää modernin venesataman merenkulkutoiminnot suojaisine laitureineen ja kelluvine laitureineen klassiseen satamakylän kaupunkirakenteeseen. Rakennelma muodostaa ympyrämäisen kylämiljöön, luoden uuden houkuttelevan ja erottuvan keskuksen Kakumäen alueelle. Suunnitelma toimii vahvana visuaalisena vetovoimatekijänä mereltä käsin ja se ulottuu myös osittain jo olemassa olevan Kakumäen asuinalueen ylle. Konsepti tarjoaa kokonaisvaltaisen ratkaisun alueen päähaasteisiin ja mahdollistaa vähitellen kehittyvän laajentumisen vuosikymmenten ajan alkuperäisen periaatteen pohjalta.

Kylärakenteen kolmea eri osaa yhdistää sekä jalankulkijoille että autoille luotu yhteinen katualue. Kaikki rakennusmassat satama-alueella sijoittuvat säteittäin mahdollistaen vahvan yhteyden veteen yhtäläisin etäisyyksin. Lisäksi rakennuksilla on samanarvoiset näkymät rantaviivalle. Erityistä huomiota on kiinnitetty kävely-ystävällisiin kaupunkitiloihin rakennusten välillä, jotka tarjoavat jatkuvasti vaihtuvia kokemuksia kierrellessä kaupungin sokkeloissa. Meri ja veneily ovat jatkuvasti läsnä intiimissä ja suojatussa satamassa.

Suunnitelma mahdollistaa satama-alueen toteuttamisen kolmessa eri vaiheessa:

1. Ensimmäisessä vaiheessa rakentaminen sijoittuu olemassa olevan rannan alueelle ja ulottuu Kakumäen asuinalueelle. Se käsittää pääosan julkisista, liike- ja kaupallisista rakennuksista, merenranta-asuntokerrostalot sekä matalarakenteisen asuinalueen, joka laajenee syvemmälle sisämaahan. Hotelli, kylpylä ja löytökeskus ovat yhteydessä toisiinsa ja muodostavat keskeisen keskuksen merenrannan bulevardin, pääaukion ja supermarketin läheisyydessä. Tämä vaihe sisältää suurimman osan alueen neliömetreistä ja maankäytöstä. Ensimmäisen vaiheen rakennettu ympäristö voi myös toimia itsenäisenä osana suuremmasta kokonaisuudesta.

2. Toisessa vaiheessa keskuksen itäpuolelle rakennetaan venesataman pursiseura, veneilypalvelualue, talvisäilytysalue, autoparkkipaikka sekä kapea, suojaava laituri sataman pohjoisreunalle. Tämä vaihe mahdollistaa sataman täyden toimivuuden kaikkien keskeisten elementtien ollessa paikoillaan.

3. Kolmannessa vaiheessa alue täydentyy pohjoispuolen laiturin laajentuessa merelliseksi asuinalueeksi, joka pitää sisällään rivi- ja omakotitaloja, kelluvia taloja sekä uimisalueen saunoineen. Tämä vaihe voidaan toteuttaa tulevaisuudessa, kun satamakeskus kehittyy edelleen tarjoten houkuttelevia asumisvaihtoehtoja uusille asukkaille.

Virkistysalueita ihmisille ja eläimille

Rakennettujen alueiden läheisyydessä on useita ranta-alueen ja sisämaan virkistysalueita, mukaan lukien erillinen ranta sekä ihmisille että koirille, koko perheen seikkailupuisto puumaisemineen sekä puutarhapuisto, joka on yhteydessä keskustan alueeseen pienempien, erilaisia luonteenpiirteitä omaavien puistojen kautta. Virkistysalueet yhdistyvät kävelyreiteillä, jotka mutkittelevat luonnonmaisemassa.

Keskus-Tallinnaan yhdistyvä pääkävely- ja pyörätie kulkee sataman läpi, seuraa uuden kehityksen muotoilemaa rantaviivaa ja palaa takaisin luonnolliselle rannikolle sataman länsipuolella.

Pääasiallinen autolla ja julkisilla liikennevälineillä kulkeva reitti kulkee Vabaõhumuuseumi-kadulta keskuksen läpi ja yhdistyy olemassa olevaan katuverkkoon Ujuki-, Landi- ja Kakumäe-katujen kautta.

Alueen pysäköinti sijaitsee pysäköintitalossa markkinapaikan välittömässä läheisyydessä. Lisäksi alueen rakennusmassojen väleissä sijaitsee pienempiä autotalleja. Matalarakenteisella asuinalueella pysäköintialueet sijoittuvat maapäälle ja pohjoispuolen laiturilla pysäköinti tapahtuu katujen varsilla sekä talojen vieressä. Kaikki pysäköinti sijaitsee merenpinnan yläpuolella.

Tallinna Kakumäe

Sijainti: Kakumäe, Tallinna

Laajuus: 72 600 kem²

Kilpailuehdotus valmistunut: 2015

Mosaiikkikorttelin kilpailu

1. sija Vuosaari, Helsinki / 2021

Junatie

1. sija Sörnäinen, Helsinki / 2019

Vähähiilinen viherkortteli

Verkkosaari, Helsinki / 2021