Verkkosaaren viherkortteli

”Puusta, tiilestä, kivestä”

– Kilpailuehdotuksemme Verkkosaaren vähähiiliseen viherkortteliin.

Kortteli inspiroituu jykevästä kallionlohkareesta, jota veistämällä sisältä paljastuu lämmintä puuta sekä vehreä unenomainen piha. Arkkitehtuurilla tavoitellaan seesteistä ja jylhää olemusta, aitoja materiaaleja sekä luonnollisuutta ulkoasussa. Kortteli luo arvokkaan ja tunnistettavan kohokohdan uuden kaupunginosan ytimeen. Maantasokerros avautuu kutsuvana tori- ja katualueille lasiseinineen ja puuverhouksineen, luoden miellyttävää jalankulkuympäristöä ja kiinnostavaa, elävää kaupunkimaista katutilaa koko korttelin ympärille. Rakennuksen sisäänkäynnit on merkitty holviaiheilla tunnistettaviksi ja helppokäyttöisiksi reiteiksi kaikille kulkijoille.

Umpikorttelin eteläosa on lohkaistu auki – näin se tarjoaa kutsuvan ja vehreän porrasyhteyden korttelin kansitasolle, mahdollistaen samalla valoisan sisäpihamaailman. Pilkkikadulta avautuu toinen, rakennusmassaan kaiverrettu holvattu porrasyhteys pihatasolle. Yhtä lailla tämäkin oleskeluporras tarjoaa kortteliin vehreyttä ja istuskelupaikkoja sekä näkymiä merelle. Parvekevyöhyke kiertää korttelin kauttaaltaan; pohjoisjulkisivulla parvekkeet on tuotu parempaan ilmansuuntaan, kohti etelää, sisäpihaa ja merta.

Korttelissa on 571 pyöräpaikkaa ja 107 autopaikkaa pihakannen alla kahdessa tasossa. Kaikilla autopaikoilla on varaus sähköautojen lataukseen ja suunnitelmaan on osoitettu paikat myös yhteiskäyttöautoille. Pyöränsäilytystilat ovat vaivattomasti ja esteettömästi saavutettavissa rakennuksen maatasokerroksessa. Suunnitelmassa on myös osoitettu lataus- ja säilytyspaikat yhteiskättöislle sähkö- ja kuormapolkupyörille.

Kortteli kannustaa tiloillaan kestävään elämäntapaan ja liikkumiseen; se tarjoaa hyvät puitteet pyöräilylle, viljelylle, yhteistilojen käytölle ja jakamiselle, sekä kierrätykselle. Se tarjoaa asukkaille mm. sisäänkäyntiauloissa interaktiiviset infonäytöt ja joukkoliikenneaikataulut, pyöränhuoltopisteet, yhteisen korttelikioskin mm. asukkaiden ruokatilauksia sekä pakettiautomaattia varten, asukaskahvilan, ekopesulan ompelupisteineen, lastenhoito- ja työtilat, pihapaviljongin, kesäkeittiön, kerhotilan, kasvihuoneita, viljelylaatikoita sekä saunan ja kuntosalin kattoterasseineen.

Kestävät materiaalit ja vähähiilisyys

Selkeät ja rehelliset materiaalit kuten paikalla muurattu tiili, puu ja lasi, korostuvat korttelin ulkoasussa. Kaikissa materiaalivalinnoissa on pyritty vähähiilisyyteen ja pitkäikäisyyteen.

Energiatehokkuus on ollut rakennusten suunnitteluratkaisuiden keskeinen tavoite. Se on toteutettu mm. valitsemalla energiatehokkaat ikkunat, pyrkimällä hyvään ilmatiiveyteen ja valitsemalla tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustetut ilmanvaihtokoneet.

Energiankierrätys korttelin sisällä pienentää merkittävästi ostettavan energian määrää. Rakennukset varustetaan jäteveden lämmöntalteenottojärjestelmällä, jolla voidaan kierrättää jätevedestä talteen otettua lämpöä rakennuksen lämmitykseen tai varastoida maalämpökaivojen kautta maaperään. Kortteliin tuleva maalämpöjärjestelmä mahdollistaa myös rakennusten jäähdytyksessä syntyvän lauhdelämmön käyttämisen maalämpökaivojen latauksessa ja näin kierrättää se rakennuksen lämmityskäyttöön. Tällä lämmitysratkaisulla pystytään tuottamaan paikallisesti 82 % rakennuksen lämmitysenergiantarpeesta ja loput energiantarpeesta katetaan kaukolämmöllä.

Rakennusten vesikatolle asennetaan aurinkosähköjärjestelmä, jonka tuottama sähkö hyödynnetään kiinteistösähkön ja asukkaiden sähkönkulutuksessa. Viherkatot tasaavat hulevesivirtaamaa laajoilla kattopinnoilla, ja luovat samalla tärkeän ekologisen astinkiven kaupungin ylimpään kerrokseen – kattopintojen muodostamaan maailmaan. Viherkattojen lisäksi hulevesivirtaamaa tasataan viivyttämällä niitä sisäpihan matalissa kasvipeitteisissä painanteissa, sadepuutarhoissa. Istutusalueet on suunniteltu luomaan suotuisat olot niin pölyttäjille, muille hyönteisille sekä linnuille. Sisäpihalle asennetaan lisäksi hyönteishotelleja ja puihin linnunpönttöjä. Nurmikoiden sijaan korttelipihan vehreä oleskelupinta on lajistoltaan monimuotoisempaa ketoa. Yhteispihan suuret lehtipuut ja julkisivujen köynnökset varjostavat rakennusta ja tasaavat korttelin pienilmastoa.

Näkymä Verkkosaarenaukiolta

Vehreät ja valoisat asunnot

Asuinkerrokset tarjoavat monipuolista asuintypologiaa tuoden kortteliin eri elämänvaiheissa olevia asukkaita. Monet asunnoista ovat yhdistettävissä keskenään tarjoen mahdollisuuden muuttuviin tarpeisiin. Asuntosuunnittelun lähtökohtina ovat valoisat, avarat ja läpihengittävät asuntotyypit. Erilaiset elämän mittaan muuttuvat tarpeet, perhemuotojen muutokset, työn ja asumisen kietoutuminen toisiinsa sekä ulkotilojen entistä suurempi merkitys, luovat kehykset tulevaisuuden urbaanille ja laadukkaalle asumiselle. Korttelin oma ja tuttu lähiyhteisö on tärkeä tekijä yksinäisyyden ehkäisemiseksi.

Kadun puolelle avautuu suurten vehreiden parvekkeiden asunnot ja sisäpihan puolella ikkunat ulottuvat aina lattiaan saakka. Asuntojen oleskelutilat ja makuuhuoneet avautuvat parvekkeille liukulasiseinin ja parvekkeilla on omat istutuslaatikot jotka luovat julkisivuun vehreyttä ja elävyyttä. Jääkairankadun puolella sijaitsevat kerrosrivitalot, jotka tarjoavat asukkailleen monikäyttöistä ja personoitavaa ulkotilaa myös etupihan muodossa, suuren terassiparvekkeen lisäksi. Näiden asuntojen omat varastot sijaitsevat etupihan yhteydessä. Maantasokerroksen asunnot Jääkairankujan ja Pilkkikadun varressa on nostettu katutasosta vähintään 0,5 metriä yksityisemmän pihatilan luomiseksi. Ensimmäisen kerroksen asuntojen huonekorkeus on 3,8m ja kaikkiin asuntoihin on esteettömät yhteydet porrashuoneista.

Jokaisessa korttelin asunnossa on joko halli, lisähuone tai molemmat. Hallissa on ranskalainen parveke ja siitä voi tehdä työhuoneen, vierashuoneen, vaatehuoneen, viherhuoneen, ateljeen tai mitä vaan muuta. Lisähuone taas sijaitsee asunnoissa makuuhuoneen jatkeena. Se voidaan yhdistää tai erottaa huoneesta, ja se toimii kätevästi esim. työhuoneena, makuualkovina, leikkihuoneena, vaatehuoneena tai makuuhuoneen laajentumisvarana.

Yhteisöllinen piha

Rakennusmassan aukoista sisäpiha avautuu ja työntyy esiin vehreänä, salaperäisenä maisemana. Korttelin ulkotilat luovat viihtyisää ympäristöä sekä pihatasolla koettuna että jokaisen asunnon ikkunasta nähtynä.

Maanalaisen pysäköintikannen päälle rakennetun pihan monimuotoisuutta lisäävät kumpareelle nostetut kasvualustat, ns vehreät saaret, joihin saa istutettua isompiakin puita. Ne rikkovat myös korttelissa mahdollisesti muodostuvia voimakkaampia tuulenpyörteitä. Aktiiviset toiminnot ja yhdessä oleskelu on koottu pihan keskiosaan. Siellä on mm. asukkaiden yhteinen paviljonkirakennus terasseineen. Se toimisi mm. harrastustilana, joogahuoneena, musisointitilana, etätyötilana ja kesäkeittiönä.

Pihalta löytyy myös laatikoita pienviljelyyn. Saarten keskeltä löytyy myös leikkipaikka ja pihan pohjoisosasta pieni ulkokuntoilupiste. Pihalla on muutenkin kiemurtelevien reittien varrella, pienempiä puutarhamaisia oleskelun ja pysähtymisen paikkoja.

Verkkosaaren viherkortteli

Sijainti: Verkkosaari, Helsinki

Laajuus: 25 640 brm² (22 180 + 3 460 paikoitus)

Kilpailuehdotus valmistunut: 2021

Tilaaja: Newil & Bau Oy ja Vrp Etelä-Suomi Oy

L Arkkitehtien kanssa kilpailutiimissä olivat mukana VSU Maisema-arkkitehdit Oy (maisema- ja pihasuunnittelu), Ramboll Finland Oy (energia-, hiilinjalanjälki ja rakennesuunnittelu) ja OLA Design Oy (visualisoinnit).

Mosaiikkikorttelin kilpailu

1. sija Vuosaari, Helsinki / 2021

ECHA Telakkaranta

Hietalahti, Helsinki / 2019

Bulevardi 21

Kamppi, Helsinki / 2020