Siltasaarenportti

Unioninakselin portti

Tähtitorninmäeltä alkava Unioninkatu vaihtuu Hakaniementorilla Siltasaarenkaduksi päättyen Kallion kirkolle. Yhdessä kadut muodostavat Helsingin pisimmän näkymäakselin, joka vie poikki Esplanadien, Senaatintorin reunan, Kaisaniemenlahden sekä Hakaniemen. Pohjoispään porttina ovat Hakaniemen metroasemaa reunustavat kiinteistöt.

Siltasaarenportin VIA yhdistää ja kytkee Hakaniementorin, sitä ympäröivät korttelit, Hakaniemen Kauppahallin, Areena-korttelin sekä Ympyrätalon Siltasaarenportin pohjoispuolelta alkaviin Kallion kortteleihin ja katuihin. Siltasaarenportti on näitä alueita yhdistävä nivel, jossa Hakaniementorin ja Ympyrätalon ympäristön suuret aukiot ja katutilat muuttuvat tiiviimmäksi rakenteeksi.

Siltasaarenportti muodostaa vaiheistusvyöhykkeen myös kaupan ja palveluiden rakenteessa, jossa VIA:n pohjoispuolella alkavat pienimuotoisemmat kivijalkamyymälät ja –palvelut. Metroasemayhteys ja raitiolinjojen pysäkit, sekä mahdollinen tuleva Pisararatayhteys, kokoavat liikennettä ja ihmisvirtoja Siltasaarenporttiin. Tämä mahdollistaa monipuoliset ja mielenkiintoiset palvelut, elävän kaupunkitilan syntymisen sekä viihtyisän ja turvallisen ympäristön.

Osana urbaania Kalliota

Siltasaarenkatu jakaa kilpailualueen kahteen osa-alueeseen, Toisen linjan ja Porthaninkadun puoliin. Toinen linja on kaupunkirakenteeltaan väljempi ja suo mahdollisuuden sijoittaa hyvillä näkymillä varustettuja asuntoja hieman rauhallisempaan miljööseen kuin Porthaninkatu, joka kuhisee kaupunkielämää jo nyt.

Alueen läpi kulkevan Siltasaarenkadun jyrkkä kävelykatuosuus suunnitellaan toiminnot yhdistäväksi aktiiviseksi katutilaksi, jossa jopa kadun alustaa voidaan hyödyntää mm. pyöräpysäköintiin ja huoltoliikenteen järjestämiseen pintatasoa porrastaen ja terassoiden. Kävelykadusta muodostuu ravintolakatu, jonne sen varrella olevien ravintoloiden ja kahviloiden sisäänkäynnit avautuvat sekä lämpiminä että kylminä vuodenaikoina.

Porthaninkadun ja kävelykadun väliseen rakennukseen sijoittuva pääaukio on kohtaamis- ja viihtymispaikka, joka välittää liikennettä niin kerrosten sisällä kuin niiden välillä. Aukio kytkeytyy suurten ikkunoiden ja ovien kautta ulos kävelykadulla olevalle ulkoaukiolle ja sitä kautta edelleen hotellin yhteydessä toimiviin kahviloihin ja ravintoloihin. Näin kävelykadun aukio yhdistää korttelinosat toisiinsa ja muodostaa yhtenäisen aukioiden sarjan ja ravintolakokonaisuuden.

Siltasaarenportti

Kilpailuehdotus VIA Siltasaaren portin korttelin kehityskilpailuun

Sijainti: Hakaniemi, Helsinki

Laajuus: 23 300 kem2, josta 49% liiketilaa ja palveluita, 15% toimitilaa, 27% hotelli ja 9% asumista

Kaleva-Hakametsä -paikalliskeskuksen ydinalue

Kunniamaininta Kaleva, Tampere / 2019

Europan 14 Helsinki

2. sija Laajasalo, Helsinki / 2017

Asuntoreformi 2018

1. sija Hakunila, Vantaa / 2018

Selaa muita hankkeitamme