Kokkola Rautatientori

Do-Re-Mi -kehitysideasta toteutukseen

L Arkkitehtien ehdotus Do-Re-Mi voitti Kokkolan Rautatietorin ja linja-autoaseman alueen suunnittelu- ja toteutuskilpailun!

Kaupunki-identiteettiä luova korttelikokonaisuus

Kokkolan linja-autoaseman alue sijaitsee aivan Kokkolan keskustassa, rautatieasemaa vastapäätä ja kävelykadun päätteenä. Suunnitelman tavoitteena oli luoda luonteikas korttelikokonaisuus, joka luo identiteettiä koko Kokkolan keskustalle alueen erityispiirteitä kunnioittaen ja sen parhaita puolia korostaen sekä keskustan elinvoimaisuutta lisäten.

Kortteleiden toiminnallisuus, alueen tiedostetut tarpeet ja kehityssuunnitelmat on huomioitu kilpailuehdotuksessamme. Yhteensä alueelle tulisi noin 37 000 brm² rakentamista.

Do-Re-Mi, kolme toiminnallista vyöhykettä

KORTTELI

Suunnitelman ydin on keskustakortteleiden kokonaisuus, jonka hahmo on tunnistettavissa kaikista suunnista lähestyttäessä. Innoitusta on haettu Kokkolan vanhojen puukortteleiden julkisivujen vaihtelevuudesta nykyajan hengen mukaisesti. Korttelipari on rytmitetty pienemmäksi keskusta-alueen rakentamisen rakeisuutta myötäillen. Korttelit ovat kuitenkin yksi kokonaisuus, joka täydentää kaupunkirakenteesta puuttuvan palasen, eheyttäen etenkin Rautatienkadun siluettia.

SISÄPIHA

Kortteli sulkee sisäänsä vehreän ja turvallisen sisäpihan, mikä on keskusta-asumiselle positiivinen lisä.

Pysäköintitalo jakaa pihapiirin pienempiin intiimeihin alueisiin, jotka on suunniteltu palvelemaan korttelin toimintoja, kuten oleskelu- ja leikkipihoja.

TORI, KADUT ja LIIKENNE

Kävelykatu päättyy itäisen korttelin kulmalla toriaukioon, jonka mittakaava on sovitettu miellyttäväksi oleskeluun. Kortteli on helposti saavutettavissa niin kävellen kuin polkupyörällä, henkilöautolla ja julkisella liikenteellä (linja-auto ja juna). Korttelialue on yhdistettävissä luontevasti Rautatienkadun ali uuteen Matkakeskukseen. 

Pysäköintiä on sijoitettu liikekeskuksen alle sekä keskeiseen pysäköintitaloon, josta on lyhyt matka kortteleiden kaikkiin rakennuksiin. Pysäköintitalon ensimmäiseen kerrokseen sijoittuu myös korttelia palvelevia piharakennuksia. Sisäänkäyntien ympärille on varattu lukuisia polkupyöräpaikkoja. Asuntojen pyöräpaikkoja on niin kaduntasossa kuin osin kellarissakin.

Korttelin huoltoliikenne hoidetaan sisäpihalla sitä varten varatuissa huoltotaskuissa.

Do-Re-Mi, kolme palvelua

KAUPPA ja PALVELUT

Kahvila- ja ravintolatarjonta painottuu kävelykadun varteen ja korttelin alueella toriaukiolle elävöittäen kävelykeskustaa vuoden ympäri. Toriaukion varrelle on sijoitettu myös hotelli. Kauppa ja muu raskaampaa huoltoa vaativa toiminta on sijoitettu huoltopihan välittömään yhteyteen. Kaupan tilat reunustavat aukiota ja Itäistä Kirkkokatua jatkuen aina Rautatienkadun kulman ympäri tuoden palveluita matkakeskuksenkin lähettyville.

ASUMINEN

Liike- ja palvelutilaosuuden yläpuolelle on suunniteltu monipuolinen asuinkortteli erilaisine asumisvaihtoehtoineen.

Urbaani asuminen ympäri kortteleita tukee keskustan kehittymistä elävämpään suuntaan.

Monipuolinen asuntojakauma yksiöistä isoihin perheasuntoihin takaa, että korttelista löytää kotinsa perhekoosta riippumatta. Korttelin rakennuskorkeuksissa on huomioitu myös piha-alueen valonsaanti ja suojaukset melulta ja tuulelta.

KULTTUURI

Musiikkikaupunki Kokkolan esittämä Tapahtumakeskus on sijoitettu kävelykadun jatkeeksi ja vanhaan kaupunkiin johtavan Läntisen Kirkkokadun päätteeksi. Länsi-Puiston kulmalle suunniteltu 12-kerroksinen torni korostaa keskuksen kulmaa lähestyttäessä aluetta. Hotellin ravintola- ja majoituspalvelut sijaitsevat luontevasti tapahtumakeskuksen välittömässä läheisyydessä.

DoReMi

Sijainti: Kokkola

Laajuus: 37 400 brm²

Valmistunut: 2016 ->

Mukana kilpailuryhmässä oli Lujatalo Oy ja Sitowise Oy.

Mosaiikkikortteli

1. sija Vuosaari, Helsinki / 2021

Junatie

1. sija Sörnäinen, Helsinki / 2019

Vähähiilinen viherkortteli

Verkkosaari, Helsinki / 2021