Kannelmäen ostoskeskus

Kannelmäen ostoskeskuksen alueen uudistus

Kannelmäen ostoskeskus valmistui alunperin vuonna 1959. Ostoskeskus oli huonossa kunnossa ja olisi vaatinut niin kattavan remontin, että vuonna 2014 käynnistyi hanke alueen uudistamiseksi. Uusi asemakaava tuli lainvoimaiseksi 2016.

Kannelmäen vanha osa on kaavoitettu 50-luvun lopulla. Alueelle ominainen piirre on avoin rakenne, missä vehreät pihat sekoittuvat laajoihin virkistysalueisiin. Viereiset korttelit on toteutettu itä-länsi suunnassa. 

Korttelin sisäiset tilat täysin autovapaita

Kannelmäen ostoskeskuksen uudistaminen ”Kantelekortteli” esittää ratkaisun, miten 50-luvun avoin korttelirakenne sovitetaan 2010-luvun urbanismiin. Korttelin autopaikoitus sijoittuu kokonaan kannen alle. Vanhaistentien suuntaan katutila rajautuu lamellien lyhyillä päädyillä. Ratkaisussa on hyödynnetty itä-länsisuuntaista avoimuutta. Kaikki korttelin sisäiset tilat ovat autovapaita. Varsin napakat asuntopihat yhdistyvät aluetta halkovaan julkiseen kevyen liikenteen raittiin. 

Alueen tehokkuus on varsin kova verrattuna viereisiin kortteleihin. Mittakaavaa on pienennetty pitkillä katonlappeilla ja matalalle ulottuvalla räystäällä. Tällä muodostetaan alueen keskuskorttelille omintakeinen ilme. Alueelle sijoittuu useita liiketiloja sekä kaksi päivittäistavarakauppaa.

Kannelmäen ostoskeskus

Sijainti: Kannelmäki, Helsinki

Laajuus: 30 000 m2

Valmistunut: 2016

Tilaaja: Pohjola Rakennus Uusimaa

Asuntoreformi 2018

1. sija Hakunila, Vantaa / 2018

Aleksanterinkaaren sisäkehä

1. sija Länsiranta, Porvoo / 2015

Kutomotie 11-13

Pitäjänmäki, Helsinki / 2011