Koskela asunnot

Tunnelmallisia koteja suojellulle entiselle sairaala-alueelle

Koskelan kortteli koostuu neljästä asuinkerrostalosta, joissa on yhteensä 221 asuntoa. Kohde sijaitsee Koskelan entisellä sairaala-alueella, jossa jo olemassa olevaa rakennuskantaa on asemakaavassa suojeltu. Korttelia kutsutaan elinkaarikortteliksi, koska siinä on kokeiltu uusia asumismuotoja kuten osuuskunta-asumista sekä uuden mallin senioriasumista. Kerrostalokorttelin yhdistää lähes koko korttelin kokoinen maanalainen pyäköintihalli ja pihakansi. Pysäköintihalliin pääsee esteettömästi suoraan hissillä alas. Autohallin päälle on rakennettu leikki- ja oleskelualue joka sulautuu luontevasti vieressä olevaan Rohtotarhan puistoalueeseen. Koskelantielle päin piha on suojattu meluaidalla.

Uudet rakennukset on suunniteltu sopimaan vanhan sairaala-alueen ympäristöön sekä väritykseltään että muotokieleltään, mutta kuitenkin niin, että niillä on tähän päivään sopiva identiteetti. Kadunvarren pihakansi ja tontin reuna-alueet toteutetaan puistoon rajoittuvilla rajapinnoillaan häivyttäen ja nykyiseen puistoon sopeuttaen.

Jotain perinteistä ja jotain uutta

Koskelantien varrella olevat kaksi seitsemänkerroksista rakennusta (Tammi ja Vaahtera) ovat asemakaavan mukaan harjakattoisia. Perinteistä kattomuotoa on kuitenkin rikottu taitoksin ja viistein saaden näin ulkonäköön uutta ilmettä. Kadunpuoleista julkisivumassaa on kevennetty sisäänvedoin. Julkisivun aukotus muodostaa pitsimäisen verkon, jossa ikkunat, syvennykset ja sileä pinta vuorottelevat. Pienten asuntojen parvekkeet ovat ranskalaisia parvekkeita, joissa pihan puolella on pieni pinnakaiteella varustettu tasanne. Isommissa asunnoissa on tavanomaisia lasitettuja parvekkeita tai viherhuone.

Puistonpuoleiset viisikerroksiset pistetalot (Lehmus A ja B) ovat tasakattoisia ja niissä on noin puolen kerroksen kokoinen ylin (5.) kerros, jossa sijaitsee asuntoja ja näiden kahden talon yhteissaunat. Kaikissa asunnoissa on lasitettu parveke tai terassi.

Julkisivumateriaali on asemakaavan mukaisesti paikallamuurattu ja rapattu.

Uusia asumisen konsepteja

Neljästä asuinrakennuksesta kolme ovat osa Kehittyvä Kerrostalo -hanketta. LLC (Life Liberty Concept) -nimisessä hankekonseptissa yhdistetään omistus- ja vuokra-asumista. Tammi on ensimmäinen LLC-kohde. Kiinteistöllä on kaksi siipeä, joissa molemmissa on 47 asuntoa. Ensimmäisen siiven asunnot ovat tavallisia omistusasuntoja jotka ovat kuitenkin tarkoitettu ensisijaisesti yli 57-vuotiaille ostajille. Suunnittelussa on otettu huomioon asukkaiden ikääntymisestä aiheutuva luonnollinen palveluntarpeen kasvu. Toisen siiven asunnot ovat vapaille markkinoille suunnattuja vuokra-asuntoja. Ensimmäisen siiven osakkeenomistaja voi halutessaan ostaa vuokra-asunnon toisesta siivestä rahoittaakseen vanhempana mahdollisesti tarvitsemansa hoivapalveluita.

Koskelan Lehmus (rakennukset A ja B) on Helsingin ensimmäinen asumisosuuskunta, Fira Osku. Kyseessä on omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto jossa on piirteitä molemmista. Osuuskunnan jäsenenä olet periaatteessa oma vuokranantajasi ja malli tarjoaa edullisempia asumiskuluja poistamalla välikäsiä jo rakentamisvaiheessa.

Fira Koskela

Sijainti: Koskela, Helsinki

Laajuus: 15 600 brm²

Valmistunut: 2021

Tilaaja: Fira Oy

Tykkimiehenraitti

Hyrylä, Tuusula / 2022

Ruususenrinne

Roihuvuori, Helsinki / 2020

Satamakatu 3

Katajanokka, Helsinki / 2019