Erottaja 2

Laajamittainen peruskorjaus upeaan arvorakennukseen

Upea arvorakennus Erottajankadulla on läpikäynyt suuren remontin. Entinen virastorakennus, ollut mm. Tullihallituksen käytössä, on remontoitu nykyaikaiseksi monen eri käyttäjän toimistoksi. Tämä erittäin mielenkiintoinen projektimme Erottajankadulla koostuu kolmesta eri rakennusvaiheesta:

Uusrenessanssityylinen A-osa Erottajankadun ja Uudenmaankadun kulmassa on rakennettu 1889-91 (arkkitehti Theodor Höijer).

B-osa Uudenmaankadun ja Yrjönkadun puolella on rakennettu 1903-05 (arkkitehdit Grahn, Hedman ja Wasastjerna) ja edustaa jugendtyyliä.

C-osa (väliosa sisäpihan puolella) on rakennettu 1914-15 (arkkitehti Nikolai Meander)

Rakennukseen on aiemmin tehty kaksi merkittävää peruskorjausta; toinen 70-luvun alussa ja toinen 90-luvun alussa. Muuten rakennuksen asuntoja on vuosien varrella vähitellen muutettu virastokäyttöön ja nyt 2020-luvulla on käynnissä muutos toimistotiloiksi ja ravintoloiksi. Muutostyöt valmistuvat vuoden 2021 aikana.

Rakennus on suojeltu asetuksen nojalla, valtioneuvoston päätöksellä. Kohteen suojelua valvoo Museovirasto.

Suurimmat muutokset seinien sisällä

Vaikka toki suurimmat muutokset ovat tapahtuneet rakennuksen sisällä, niin ulospäin tulee näkymään suurena toiminnallisena muutoksena se, että maantasokerros on suunniteltu palvelu-, liike- ja ravintolatiloiksi. Tämä elävöittää ja tuo oman lisänsä kaupunkikulttuuriin. Ravintolakäytön vuoksi uusrenessanssiosaan, Uudenmaankadun puolelle, palautetaan alkuperäinen sisäänkäynti. Jugend-osan julkisivut maalattiin uuteen vaaleampaan sävyyn. Uuden sävyn suunnittelussa käytettiin apuna arkistosta löytyneitä alkuperäisiä laveerattuja julkisivupiirustuksia. Muuten julkisivut veistoksineen ja koristeineen säilytetään täysin ennallaan.

Sisätiloissa vuosikymmenten kuluessa rakennettuja väliseiniä on purettu muutostöiden yhteydessä. Lisäksi on tehty uusia aukkoja osaan alkuperäisistä seinistä, jotta on saatu parannettua toiminnallisuutta. Uudet wc-tilat ja tekniikkakuilut on rakennettu sisäpihan puoleisiin tiloihin, sen sijaan kadun puolella olevat arvokkaimmat salitilat ja tilasarjat on säilytetty ennallaan. Esteettömyyden ja toimivuuden parantamiseksi rakennukseen on tehty kaksi uutta hissiä, joihin kulku tulee tapahtumaan sisäpihan kautta. Sisäpihalle on suunniteltu myös terasseja ravintoloille.

Uuden nykyaikaisen tekniikan sovittaminen arvorakennukseen on haastavaa, mutta yhteistyössä eri alojen suunnittelijoiden kanssa ratkaisut ovat löytyneet. Suojellussa rakennuksessa myös yhteistyö eri viranomaisten kanssa on tiivistä.

Modernia toimistotilaa vanhaa kunnioittaen

Erottaja 2:een on suunniteltu tiloja sekä suuremille että pienemmille yritykselle. Tilat ovat toiminnalliset ja modernit mutta vanhan rakennuksen arvokas tunnelma on silti vahvasti läsnä. Mm. mahdollisimman paljon yksityiskohtia on säilytetty ja värien käytössä on pyritty kunnioittamaan rakennuksen alkuperäistä tunnelmaa.

Erottaja 2

Sijainti: Kamppi, Helsinki

Laajuus: 12 100 brm²

Valmistunut: 2021

Tilaaja: BlackRock

Valokuvat: Tuomas Uusheimo

Arkkitehtisuunnittelu: L Arkkitehdit Oy

Sisustusarkkitehtuuri: L Arkkitehdit Oy

Skannon irtokalustus: Skanno / Fyra

Alkuperäiset suunnittelijat:

A-osa 1889-91: arkkitehti Theodor Höijer

B-osa 1903-05: Grahn, Hedman ja Wasastjerna

C-osa 1914-15: Nikolai Meder

ECHA Telakkaranta

Hietalahti, Helsinki / 2019

Bulevardi 21

Kamppi, Helsinki / 2020

Pasilanportti

Pasila, Helsinki / 2017