As Oy Veijarivuorenpuisto

Vanhan teollisuuskiinteistön uusi elämä

Lauttasaaressa sijaitsevaan entiseen teollisuus- ja toimistokiinteistöön valmistui vuonna 2003 korkeatasoisia asuntoja. Rakennus sijaitsee rauhallisella paikalla Itälahdenkadun päässä lähes koko Lauttasaaren rantaviivan ympäri kiertävän puistovyöhykkeen naapurissa. Merikin näkyy useimpiin asuntoihin etenkin lehdettömänä vuodenaikana.

Alunperin taloon suunniteltiin 39 asuntoa, totetutuneen 51:n sijasta. Sen vuoksi parvekkeita on suunniteltua enemmän joka luonnollisesti vaikuttaa talon arkkitehtuuriin. Parvekelinjat ovat ripustettu ylhäältä päin teräksisillä ripustuspalkeilla koska pihakannen ja välipohjien rakenteet eivät olisi vahvistamatta kestäneet parvekkeiden kuormaa. Sitäpaitsi kadunpuolen parvekkeet sijaitsevat tontin ulkopuolella. Suuresta koostaan huolimatta parvekkeet ovat läpinäkyvän lasin ansiosta kuitenkin ilmavia.

Asunnoissa olevat pilarit ja palkit luovat tunnelmaa, jota uudisrakennuksissa ei vain ole. Seinärakenne mahdollisti ikkunanpinnan lisäämisen joten asunnot ovat myös erittäin valoisia.

Vanha pienteollisuusrakennus oli valmistunut kahdessa vaiheessa vuosina 1968 ja 1974 ja edusti rakennusaikansa tyypillistä arkkitehtuuria. Vanhat julkisivuelementit olivat käyttökelvottomia ja asemakaava edellytti rapatun pinnan. Löytyikin moderni julkisivupinta, joka on sekä kevyempi että kustannustehokkaampi kuin paikalla rapattu tiiliseinä.

Teollisuustalon runkosyvyys oli liian suuri asuintalon riittävän luonnonvalon saamiseksi. Siksi pohjoisjulkisivun puolelle on purettu kolo parempien asuntoplaanien aikaansaamiseksi.

Kiinteistön kellarissa ja osittain maanpäällisessä 1. kerroksessa rakennuksen ja pihakannen alla sijaitsevat varasto- ja teknisten tilojen lisäksi autohallit, joista pääsee hissillä suoraan asuinkerroksiin. Lisäksi talossa on toimistohuoneisto sekä yhteistiloja. Ylimmässä kerroksessa sijaitsevat myös kaikille asukkaille yhteiset näköalaterassit.

 

AsOy Veijarivuorenpuisto

Sijainti: Lauttasaari, Helsinki

Laajuus: 10 000 brm²

Valmistunut: 2003

Tilaaja: Skanska Etelä-Suomi Oy

Helsingin Kuunari

Lauttasaari, Helsinki / 2014

Kutomotie 11-13

Pitäjänmäki, Helsinki / 2011

Ruususenrinne

Roihuvuori, Helsinki / 2020