ECHA Telakkaranta

ECHA, toimisto- ja konferenssikeskus

Euroopan kemikaalivirasto ECHAn pääkonttori valmistui vuoden 2019 lopussa Punavuoreen, Telakkakadun varrelle. Telakkatoiminnan loputtua Telakkarantaan laadittiin asemakaava, jonka myötä alue on muuttumassa asuin-, kulttuuri-, liike- ja toimitilakäyttöön.

Helsingin kaupunki ja Skanska Talonrakennus Oy järjestivät alueen arkkitehtuurista kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun 2013, jonka voitti tanskalainen Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S. Heidän suunnitelmansa oli Telakkarannan asemakaavan pohjana.

Toimistorakennus muodostuu
vanhasta puutyö-
pajasta sekä
uudisosasta

Toimistorakennuksessa on kahdeksan kerrosta ja yksi kellarikerros sekä iv-konehuone ullakolla. Toimistorakennus on yhdistetty viereiseen konferenssikeskukseen Pursimiehenkadun yli johtavalla jalankulkusillalla.

Toimistorakennus muodostuu asemakaavassa suojellusta Telakan vanhasta puutyöpajasta sekä uudisosasta. 

Suojeltu rakennus rakennettiin alun perin Telakan maalarin- ja puusepäntyöpajaksi. Alkuperäinen kaksikerroksinen rakennus on vuodelta 1899 ja sen oli suunnitellut arkkitehti Theodor Höijer. Rakennuksessa on perusmuuri ja sokkelit harmaakivestä sekä punatiilestä muuratut julkisivut. Ikkunat ovat pieniruutuisia puuikkunoita ja vanhoja ikkuna-aukkoja ylittävät palkit ovat muurattuja segmenttiholvikaaria. Puusepänverstas vaurioitui pahoin tulipalossa 1933. Palon jälkeen rakennus korjattiin perusteellisesti ja siihen lisättiin kolmas kerros.

Puutyöverstas jää uuden rakennusmassan sisään siten, että länsipäädyssä sen kolme julkisivua jäävät näkyviin ja neljäs julkisivu avautuu uudisosan atriumiin. Uudisrakennuksen taitekatto ja julkisivu muodostavat yhtenäisen ulkokuoren, joka on toteutettu perforoidusta Corten-teräksestä.  Toimistorakennuksen sisätilat aukeavat valokatteiselle atriumpihalle. Rakennuksen pääsisäänkäynti on asemakaavan mukaisesti Telakkakadulta. Toimistorakennuksen ensimmäiseen kerrokseen on suunniteltu kahvila ja asiakaskäyttöön tarkoitettuja neuvottelutiloja.

Rakennus on suunniteltu yhden tai useamman käyttäjän toimistorakennukseksi. Toimistotilat sijoittuvat kerroksiin 2.-8. Rakennuksen pohjaratkaisu mahdollistaa muuntojoustavan, erityyppisille käyttäjille soveltuvan toimistotilan.

Konferenssikeskus suojeltuun konepajarakennukseen

Konferenssi- ja kokouskeskus sijoittuu asemakaavassa suojeltuun konepajarakennukseen. Konepajahalli on Telakkarannan historiallisesti, rakennustaiteellisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävin rakennus. Konepajan suunnitteli arkkitehti Sune Maconi vuonna 1915 ja se valmistui telakka-altaan itäpuolelle 1916. Rakennus toimi Telakan konepajana aina 1980- luvulle saakka. 

Rakennukseen sijoittuu neuvottelutiloja, eri kokoisia salitiloja sekä ravintola ja lounge-tiloja erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Olemassa oleva teollisuushallin avoin hallimainen tilamuoto sivulaivoineen on pääosin säilytetty. Avoimeen halliin on sijoitettu kolmeen kerrokseen uudet salitilat, ”Black box”, joka on visuaalisesti irti sivulaivoista. Black boxin seinät on verhoiltu aula- ja käytävätiloihin päin käsittelemättömillä mustilla, kylmävalssatuilla ja perforoiduilla teräslevyillä. Sivulaivat liittyvät toisiinsa avoimen hallin läpi kulkevien siltojen avulla. Asemakaavan mukaan rakennuksen teollisuusarkeologian kannalta olennaiset siltanosturit sekä olemassa oleva rakennejärjestelmä on säilytetty. Pohjoisjulkisivulla säilytetään asemakaavassa suojeltu hissin vastapaino.

ECHA Telakka-
ranta

Sijainti: Telakkaranta, Helsinki

Laajuus: 23 000 brm²

Valmistunut: 2019

Tilaaja: Skanska Talonrakennus Oy

Technopolis Ülemiste

Tallinna, Viro / 2018

Iso Paja

Pasila, Helsinki / 2019

Technopolis Ruoholahti 3

Salmisaari, Helsinki / 2018