Korjaushanke muutti Ison Pajan hengen

Yleisradion ikonisen pääkonttorin sisätilat muutettiin nykyaikaisiksi ja muunneltaviksi toimitiloiksi

Iso Paja on kuuluisa näky Länsi-Pasilan sydämessä. Kun Yle päätti luopua pääkonttoristaan, L Arkkitehdit saivat inspiroivan tehtävän: miten muuttaa vanhat radio- ja televisiostudiot moderneiksi toimitiloiksi, mutta samalla kunnioittaa ikonisen rakennuksen luonnetta?

Ylelle pääkonttoriksi suunniteltu rakennus on alunperin Ilmo Valjakan kynänjälkeä. Vuonna 1993 valmistunut rakennus edusti aikakautensa modernia ja korkeatasoista rakentamista, mutta vuosikymmenet jättivät sen sisätiloille menneen ajan leiman.

L Arkkitehtien tavoitteena oli tuoda rakennus nykyaikaan niin, että tilaratkaisut ja sisustus huomioivat rakennuksen alkuperäiset vahvuudet. Suunnittelutyö alkoi kesäkuussa 2016, ja toukokuussa 2018 uusittuihin tiloihin pääsi muuttamaan uusi vuokralainen, VR Group.

Isojen hankkeiden haasteena aikataulun tiukkuus

Suuren kokoluokan hankkeissa haasteeksi muodostuu yleensä aikataulu: päätöksenteko voi venyä, mutta takarajat pysyvät. Siksi L Arkkitehtien oli varmistettava, että lisää suunnittelijoita saadaan apuun nopeastikin.

”Suuren toimiston etu on, että lisäresursseja löytyy omasta takaa. Olimme hyvässä asemassa Ison Pajan suhteen, sillä kivenheiton päässä olevan Fennian pääkonttorin projekti päättyi juuri sopivasti. Saimme lähestulkoon saman tiimin Ison Pajan suunnittelupöydän ääreen, ja siirtymä uuteen projektiin oli mutkaton”, sanoo hankkeen osakasarkkitehtina toiminut L Arkkitehtien Niklas Sucksdorff.

L Arkkitehdit vastasi Yleisradion eläkesäätiön omistaman rakennuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta sekä eläkesäätiön omien tilojen ja yleisten tilojen sisustussuunnittelusta. Yleisten tilojen sisustussuunnittelua ideoitiin yhdessä muotoilutoimisto Workspacen kanssa, joka oli suunnitellut VR Groupin sisustuksen. Yhdessä rakennuksen sisätiloille luotiin yhtenäinen ja raikas ilme.

Sokkeloista selkeyteen –muuntojoustavat monitilat palvelevat useita eri käyttäjiä

L Arkkitehdit suunnittelivat toimistokerrokset muuntojoustaviksi ja tarvittaessa usealle käyttäjälle jaettaviksi tiloiksi. Koppikonttorin sokkeloisuus poistettiin muuttamalla tiloja avarammiksi ja purkamalla toimistokerrokset täyttäneet yksittäiset työhuoneet, minkä ansiosta työpisteiden lukumäärä lähes kaksinkertaistui. Hanke tehtiin alusta loppuun sekä omistajaa että tilojen loppukäyttäjää kuunnellen.

Sisätilat muuttuivat kauttaaltaan. Rakennuksessa oli paljon vanhoja studioita, jotka muutettiin kokoustiloiksi. Tilojen raikastamisen lisäksi melkein kaikki talotekniikka laitettiin uusiksi –ilmanvaihto, valaistus ja av-laitteisto. Myös aulan vuotanut lasikatto uusittiin, vaikkei se kuulunut alkuperäiseen suunnitelmaan”, Sucksdorff kertoo.

Talotekniikkaa uusittiin myös rakennuksen ulkopuolella. Vesikatolle lisättiin ilmanvaihtokoneita, mutta niiden sijoittelu suunniteltiin niin, että suurikokoisia laitteita ei käytännössä edes huomaa.

Lopputuloksena helposti lähestyttävät tilat, jotka kunnioittavat rakennuksen historiaa

Iso Paja on säilyttänyt alkuperäisen pääkonttoritason arvokkuutensa, mutta uudistuneet sisätilat saavat vierailijan tuntemaan itsensä tervetulleeksi. Aulasta näkyy sisäpiha vesiallas, metsikkö ja Kesäkadun vihertävä atriumkäytävä.

”Korjaushanke on muuttanut koko toimintakulttuuria. Sisäänkäynnin ja ravintolamaailman avaaminen ulkopuolisille oli hieno asia –kuka tahansa pääsee nyt Isoon Pajaan vaikkapa lounaalle”, Sucksdorff kertoo.

Aulassa vallitsee rauha –aiemmin sen läpi vaeltaneet ihmisvirrat kulkevat nyt loogisia reittejä pitkin paikasta toiseen, esimerkiksi ruokailutiloista muihin sisätiloihin. Auditorion seinustalle tehdyt loosisyvennykset tarjoavat suojaisan paikan niin vierailijalle, rennolle palaverille kuin mukavaa työskentelysoppea etsivällekin.

Iso Paja / VRGroupin uusi pääkonttori

Sijainti: Pasila, Helsinki

Laajuus: bruttoala 23 700 m2

Valmistunut: 2019

Tilaaja: Yleisradion eläkesäätiö

Alkuperäinen suunnittelija: arkkitehti Ismo Valjakka, valmistunut 1993

Pasilanportti

Pasila, Helsinki / 2017

Ruskeasuo Neptun

Ruskeasuo, Helsinki / 2012

Technopolis Ruoholahti 3

Salmisaari, Helsinki / 2018

Selaa muita hankkeitamme.