Porvoo Aleksanterinkaari

Oma kylä keskellä kaupunkia

Porvoon Aleksanterinkaaren asuntohanke sijaitsee Porvoon keskusta-alueen läheisyydessä, joen länsipuolella Aleksanterinkadun sillan päätteenä. Kohde koostuu kymmenestä pistetalosta ja pysäköintitalosta, jotka sijoittuvat Aleksanterinkaaren kainaloon Taidetehtaan läheisyyteen. 

Uudiskorttelin peruslähtökohtana on autottoman, alueen halkaisevan kävelyraitin ja asuntopihojen saumaton integroiminen yhteisölliseksi ja monipuoliseksi piha-alueeksi. Raitti kulkee korttelin halki Aleksanterinkaaren itäpuolelta ja sille on pääsy myös yhteisiltä piha-alueilta. 

Yhteiskäyttöiset eri toiminnoittain teemoitetut piha-alueet kytkeytyy luontevasti rakennusten tarjoamiin yhteiskäyttöisiin saunoihin ja kerhotiloihin.

Pistemäiset asuinrakennukset on sijoitettu poikkeuksellisen tiiviisti kylämäiseen tapaan, mutta rakennusmassoja on käännetty ja viistetty suhteessa toisiinsa niin, että näkymät asuinhuoneista aukeavat aina rakennusten väleihin, ei kohtisuoraan vastapäiseen taloon päin.

Rakennusten rapattujen julkisivujen neljä vaihtelevaa väriteemaa on haettu vanhan Porvoon historiallisten rakennusten perinneväreistä, myös ikkunoiden valkoinen väri ja tumma kattomaailma on vanhalle Porvoolle tyypillinen arkkitehtoninen piirre

Alueelle toteutettiin useampi taideaihe Porvoon kaupunkitaideohjelman mukaisesti. Pysäköintitalon julkisivuun on maalattu ruotsalaisen taiteilijan Astrid Sylvanin muraali, Aleksanterinkaarta rajaavaan muuriin on sijoitettu ruotsalaisen Åsa Maria Bengtssonin metallilevylle maalattu koristeaihe sekä sivellinveistos ja kävelyraitille Kirsti Taiviolan ja Marko Vuokolan valotaidetta.

Kohteen ensimmäiset asuinrakennukset valmistuivat 2017 ja viimeisimmät kaksi arviolta 2020.

Värimaailma ja taideaiheet

Porvoo Aleksanterinkaari

Sijainti: Länsiranta, Porvoo

Lajuus: 25 500 brm2

Valmistuu: 2017 –

Tilaaja: Pohjola Rakennus Oy

Taiteilijat: Astrid Sylwan, Åsa Maria Bengtsson, Kirtsi Taiviola, Marko Vuokola

Kutomotie 11-13

Pitäjänmäki, Helsinki / 2011

Asuntoreformi 2018

1. sija Hakunila, Vantaa / 2018

ATT Mellunkylä

Mellunkylä, Helsinki / 2018