Neilikkatie 11

Vanhan tammen ehdoilla

Vantaan kaupunki tehostaa Tikkurilan kaupunginosan kortteleita keskusta-alueella. Osana tätä muutosta osoitteessa Neilikkatie 11 tehtiin asemakaavamuutos, joka mahdollisti tontin tehokkaamman rakentamisen. Tontilta purettiin vajaakäytössä ollut matala liikekiinteistö ja tilalle suunniteltiin asemakaavan mukainen, 8-kerroksinen erityisasumista palveleva kohde. Tontin reunalla kasvoi suuri tammi, joka sai asemakaavassa suojelumerkinnän.

Kohteeseen suunniteltiin Saga Care Oy:n seniorien palveluasuntoja, sekä Forenomille lyhytaikaiseen asumiseen tarkoitettuja vuokra-asuntoja. Hanke oli Firan KVR-urakka. 

Tontille suunniteltiin kaksi 8-kerroksista rakennusta, joita yhdistää yksikerroksinen ravintolarakennus. Koska tontti sijaitsee kadun kulmassa, korkeat rakennukset sijoittuvat katujen varrelle muodostamaan katutilaa. Matala ravintola-osa sijoitettiin suojeltavan puun kohdalle, sisäänvedettynä, kauemmaksi kadusta jolloin puulle jäi enemmän tilaa ja valoa. Samalla saatiin puun lehvästön alle sijoitettua ravintolaa palveleva terassi. 

Erityisasuminen huomioitu sekä asunnon että pihan suunnittelussa

Kielotien suuntaisen parvekejulkisivun alle muodostuu arkadi, jolle avautuvat katutason ravintola- ja liiketilat. Rakennukset ovat betonielementtirakenteisia ja villarapattuja, lukuunottamatta maantasokerrosta, jossa on luonnonkiviverhous. Ravintola-osa on puuverhoiltu. Rakennuksessa on keskitetty ilmanvaihto ja se on autohallia lukuunottamatta sprinklattu. Molemmissa rakennuksissa on tavallisen henkilöhissin lisäksi potilaskuljetukseen mitoitettu hissi. Forenomin vuokra-asunnot on suunniteltu siten, että ne on mahdollista varustaa ja muuttaa senioriasunnoiksi myöhemmin.

Senioriasunnoissa asukkaan on mahdollista asua täysin itsenäisesti tai ostaa palveluja tarpeen mukaan. Asunnot ovat varustukseltaan normaaleja asuntoja, mutta kylpyhuoneissa on huomioitu normaalin esteettömyyden lisäksi helppokäyttöisyys ja turvallisuus. Asunnoissa on väljät lasitetut parvekkeet ja pihan puolella alimman kerroksen asunnoissa terassit.

Ensimmäisessä kerroksessa on ravintola-palveluiden lisäksi liiketiloja, liikuntasali, talosauna-osasto ja siihen liittyvä pieni terapia-allas. Kellariin on sijoitettu tekniikka- ja aputiloja, sekä yhteys autohalliin. 

Tontilla on lähes koko piha-alueen kokoinen maanalainen autohalli, joten sisäpihan oleskelualue on kokonaisuudessaan pihakannella. Oleskelupiha erotettiin omaksi vehreäksi alueekseen ja sinne suunniteltiin kävelyreitti, jossa asukas voi liikkua turvallisesti apuvälineiden kanssa. Rakennuksen sisällä asukkaan liikuntaa tukee normaalia loivemmiksi suunnitellut portaat kerrosten välillä.

Neilikkatie

Sijainti: Tikkurila, Vantaa

Laajuus: 16 700 brm²

Valmistunut: 2018

Tilaaja: Fira Oy

Ruususenrinne

Roihuvuori, Helsinki / 2020

Porvoo Aleksanterinkaari

Länsiranta, Porvoo / 2017-

Hertsi asunnot

Herttoniemi, Helsinki / 2021