Noli Studios Katajanokka

Keskon entinen pääkonttori nousi uuteen kukoistukseen

Mitä kaikkea on ratkaistava, kun Helsingin kantakaupungin ahtaalla tontilla tehdään vaativa käyttötarkoituksen muutos, osin suojeltuun kohteeseen? Miten vuonna 1940 valmistunut toimisto-, teollisuus- ja varastorakennus taipuu 2020-luvun asukkaiden tarpeisiin ja hotellin alustaksi?

L Arkkitehdit ratkoivat näitä kysymyksiä yli viisi vuotta kestäneessä projektissa, jossa toimisto suunnitteli Keskon entisen pääkonttorin yli 30 000 neliömetrin peruskorjauksen perustuksista savupiipun huipulle. Nyt rakennukseen on valmistunut 185 uutta asuntoa ja hotelli avasi ovensa syksyllä 2019.

Arkkitehti Toivo Paatelan suunnittelema, korttelin kokoinen rakennus hallitsee Katajanokan katukuvaa. Kolmesta siivestä koostuva rakennus on nähnyt paljon: kulmahuoneissa on tehty tärkeitä päätöksiä, kellarissa kypsytetty banaaneja, kahvipaahtimossa tuotettu kahvia, ja lastauslaitureilla purettu tavaraa suoraan junista. Ajan kuluttaman rakennuksen tulevaisuutta oli alettu miettiä jo vuosituhannen alkupuolella. Kun Kesko muutti pois vuonna 2014, rakennus jäi tyhjilleen.

Haaste: mistä 40-lukuinen tiili?

Kaupunkikuvallisesti suojeltu julkisivu oli päässyt erityisen huonoon kuntoon, ja se oli purettava kokonaan. Julkisivu oli tehty käsinlyödyistä, tummuudeltaan vaihtelevista erikoispoltetuista tiilistä, joissa satama-alueen noki ei näkynyt. Sellaisia ei enää saanut.

”Meidän oli lähdettävä kehittämään kokonaan uutta tiiltä, joka vastaisi mahdollisimman paljon purettujen tiilien ulkonäköä värivaihteluineen ja polttojälkineen”, kertoo L Arkkitehtien Robert Trapp, joka toimi hankkeen pääsuunnittelijana.

”Kehitysprosessi vei vuoden, mutta lopputulos on niin onnistunut, että vanhoja tiiliä voisi luulla vain vähän siistityn. Wienerbergerin tiilitehdas kehitti mittoihin tehdyn tiilen, jonka väri vaihtelee autenttisesti punaisesta lähes mustaan. Kunnianhimo kannatti – olemme julkisivuun erityisen tyytyväisiä.”

Käyttötarkoituksen muutos vaatii luovuutta ja sitkeyttä

Asuin- ja hotellitoiminnot sijoitettiin eri siipiin rakennusrungon, näkymien, aukotuksen ja logistiikan perusteella. Vaativaa suunnittelusta teki se, että joka siivessä oli erilaiset rakenteet. Kaikki talotekniikka ja muun muassa viemäröinnit lähes viidellesadalle kylpyhuoneelle piti saada mahtumaan vanhoihin rakenteisiin. 

Asunnot suunniteltiin Satamakadun puoleiseen konttorisiipeen ja tuotantokäytössä olleeseen Kruunuvuorenkadun siipeen. Kanavakadun puoleisesta varastosiivestä tuli hotelli. Parkkialueena palvellut korttelipiha muutettiin istutetuksi oleskelupihaksi asukkaille, ja autot siirrettiin pihakannen alle. 

”Kun rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu näin radikaalisti ja kaikki käytössä oleva tila maksimoidaan, työ on kuin laivan rakentamista pulloon. Kävimme vähintään kerran viikossa paikan päällä ratkaisemassa eteen tulleita yllätyksiä.”

Lopputuloksena ainutlaatuisia ja muunneltavia tiloja

Hotelli ei sijaitse pääjulkisivun puolella, vaan se tuli Kanavakadun puolelle, entiseen varastorakennukseen. Tähän päädyttiin koska rakennuksen syvyys ja pilarijako soveltuivat paremmin hotellihuoneille. Hotellihuoneita onkin peräti 263 kpl, ja lisäksi hotelliin suunniteltiin myös aulatilat, kuntosali, saunaosasto, ravintola, co-work -tilat sekä yhteiset oleskelutilat.

Noli Studios tarjoaakin sekä kevyesti kalustettuja että täysin muuttovalmiita studioita niin lyhytaikaiseen kuin myös pidempiaikaiseen asumiseen. He tarjoavat nykypäivän vaatimaa joustavuutta elämiseen.

Korjattu rakennus nykyaikaisine valaistuksineen ja hotellin terasseineen elävöittää lähiympäristöä merkittävästi. Katajanokan maamerkki, rakennuksen korkea savupiippu, saa myös valaistuksen.

”Koko Katajanokan sisääntulon ilme muuttuu. Rakennus on nostettu uuteen gloriaan”, Trapp tiivistää.
Katso alla saman korttelin muut suunnittelukohteet.

Noli Katajanokka

Sijainti: Katajanokka, Helsinki

Laajuus: 13 100 brm2

Valmistunut: 2019

Tilaaja: NREP ja Lehto Remontit Oy

Alkuperäinen suunnittelija: arkkitehti Toivo Paatela, valmistunut 1940

Satamakatu 3

Katajanokka, Helsinki / 2019

Kruunuvuorenkatu 2

Katajanokka, Helsinki / 2019

ECHA Telakkaranta

Hietalahti, Helsinki / 2019

Selaa muita hankkeitamme.