ABC Pesukadut

Uuden ajan pesukatu

Vuodesta 2018 alkaen olemme suunnitelleet kolme uuden ajan pesukatua HOK-Elannolle. Kohteet sijaitsevat Helsingin Kannelmäessä, Espoon Nihtisillassa sekä Vantaan Porttipuistossa.  

Nämä uudenajan pesukadut eroavat tehokkuudellaan perinteisistä yhden auton pesuloista niin, että sisään voi ajaa uusi auto aina minuutin välein. Eli se pesee noin 60 autoa tunnissa. Yhden auton pesu kestää noin 5 minuuttia. Ja sen sijaan että auto olisi paikoillaan, pesukatu liikuttaa autoa eteenpäin pesuohjelman edetessä. Pesuohjelmia on silti useita erilaisia. 

Joutsenmerkki ympäristöystävällisyydestä

ABC:n Kannelmäen pesukatu sijaitsee kauppakeskus Kaaren vieressä. Se oli ensimmäinen uuden ajan pesukatu. Se on myös ensimmäinen autopesula Suomessa, jolle on myönnetty Pohjoismainen ympäristömerkki.  

Pesukadulle on myönnetty Joutsenmerkki perustuen sen vedenkulutukseen ja kemikaalipäästöjen vähentämiseen. Kaikki käytettävät kemikaalit ovat biohajoavia sekä ympäristömerkittyjä. Rakennus itsessään toimii uusiutuvalla energialla.  

Peräti 80-90% pesukatujen käyttämästä vedestä puhdistetaan ja kierrätetään. Puhdistukseen käytetään 4 bioreaktoria, 25m³ per tankki, joiden sisällä on tietty bakteerikanta joka käyttää kemikaaleja ravinnokseen. 

Kaikki pesussa irtoavat öljyt ja raskasmetallit kerätään talteen ja kierrätetään asianmukaisesti, jotta ne eivät päätyisi viemäriin ja sieltä eteenpäin luontoon. Joten myös viemäreihin menevä vesi on puhdistettua. 

Kannelmäen ja Nihtisillan hankkeet ovat saman konseptiajatuksen variaatioita. Rakennukset koostuvat ”seinästä” ja ”koneesta”. Seinä toimii pääjulkisivuna ja merkittävimpiin näkymäsuuntiin selkeänä rajana. Kannelmäessä julkisivu on kahta erilaista harjattua massiivialumiinilevyä, Nihtisillassa kahta erisävyistä metallikasettia.  

Porttipuisto

Porttipuistoon suunniteltiin pesukadun lisäksi Alepa. Tonttia halkoo kevyen liikenteen yhteys, joten konseptia kehitettiin niin, että kahdella rakennuksella luodaan saapuminen Porttipuiston alueelle. Pesukatu on verhoiltu pystysuuntaisella metalliprofiililla, Alepa puolestaan on puinen ja verhoiltu pystysuuntaisella lehtikuusella.  

Kevyen liikenteen yhteyden varressa Alepan puista seinää vasten muodostetaan viherseinä pesukadun puolelle. Kävelijä ja pyöräilijä saavat suojatun ja elämyksellisen saapumisen alueelle. 

ABC Pesukadut

Sijainti: Kannelmäki, Helsinki. Nihtisilta, Espoo. Porttipuisto, Vantaa.

Laajuus: Pesukadut 400 brm², Alepa 600 brm²

Valmistunut: 2019-2020

Tilaaja: HOK-Elanto

Postipuiston pysäköintitalo

1. sija Pohjois-Pasila, Helsinki / 2019

Okhta Mall

Pietari, Venäjä / 2016

Safiiriparkki

Kivistö, Vantaa / 2019