27-8-14

L Architects win a purchase in Vaasa Former Horse Race Track Masterplan architectural competition!

Our proposal "Jokivartinen" ('By the River') was recognized with a purchase in an open competition with 63 proposals. City of Vaasa organized the competition in late 2013, to develop the eastern edge of city centre along the seashore. The site was formerly occupied by the Horse Racing Venue, but the future will feature a versatile and ecological residential quarter that naturally extends the urban city fabric.

In our proposal the residential zone follows the curve of a new man-built canal, and the urban structure reinterprets the traditional closed city block theme. The grand courtyards are surrounded by townhouses, terraced houses and apartment buildings. Houseboats can be moored along the canal, and in the heart of the project lie the amenities such as a kindergarten and senior housing. The underpinning theme for the new residential area is a new central park which connects the existing parks, seashore, and new canal into a cohesive whole. This upcoming string of parks will become a new meeting point for Vaasa residents, even worth a visit from farther afield.